15 geldtips voor studenten

Een paar maandjes geleden ruilde ik het altijd warme en gezellige huisje van mijn ouders in voor een piepklein kamertje in Amsterdam. Sindsdien is er in mijn leven veel veranderd: sociaal, studie-gerelateerd maar ook financieel. Vroeger werkte ik bij een bakkerij en het geld wat ik daar verdiende kon ik spenderen aan leuke dingen als bioscoopbezoekjes, nieuwe kleren en frutsels. Tegenwoordig kan ik dat ook nog wel, maar beter er over nadenken moet ik zeker en het grootste deel van mijn budget spendeer ik gewoon aan eten. In het begin had ik hier best wel moeite mee, maar tegenwoordig weet ik mijn uitgaven beter te controleren. Het leek me leuk om een lijst van tips te maken die jullie wellicht kunnen gebruiken: op dit moment, in de toekomst, en misschien zelfs wel als je geen student (meer) bent.


1. Kijk naar de aanbiedingen
Vroeger deed ik dit nooit echt (shame on me) maar bonus-acties bij de Albert Heijn kunnen me tegenwoordig heel enthousiast maken (echt waar). Als er korting is op dingen die niet bederven en die je toch altijd nodig zult hebben (bijvoorbeeld, wasmiddel, tandpasta), sla deze dan meteen groots in zodat je altijd een goedkoop voorraadje hebt.

2. Kijk ook naar de huismerken/B-merken
Een goed voorbeeld wat het absurde verschil illustreert: mozzarella. Voor een A-merk-pakje mozzarella betaal je al snel 2 euro, buk je iets lager vind je hetzelfde bolletje voor 1 euro 50 minder. In plaats van één pakje dure mozzarella kun je 4 pakjes goedkope kopen.

3. Tweedehands
IKEA is leuk en goedkoop maar niet zo goedkoop als je een kast, een bed, een bureau en vier stoelen in één keer moet aanschaffen. Bezoek eens wat tweedehands winkeltjes, hier vind je vaak goedkope tafels en andere meubels van fantastische kwaliteit.

4. Spaar je kleingeld
Ik heb op mijn kamer een klein potje waar ik kleingeld en briefjes die ik toevallig in mijn portemonnee vind in gooi. Geld wat ik normaal gesproken ongemerkt uit zou geven spaar ik nu zonder er echt moeite voor te doen. Iedere maand verzamel ik ongeveer 20 euro aan kleingeld en dit is heel handig voor boodschapjes en zo!

5. Ga naar de markt
Ik woon zelf heel dicht bij een markt en de prijzen van groente- en fruit zijn daar heel laag, vergeleken met supermarkten. In de winter eet ik niet zo veel exotisch fruit (appels en peren it is), maar in de zomer merkte ik dat watermeloenen, bosbessen en frambozen daar gewoon echt heel veel goedkoper waren.

6. Investeer in het apparaat
Dit gaat misschien tegenstrijdig klinken. Ik drink heel veel sapjes en smoothies en die zijn in de supermarkt en in speciale saptentjes gewoon onwijs duur: je betaalt al snel 5 euro voor een fatsoenlijk drankje. Ik wil iedere dag ten minste één gezond sapje drinken en als ik iedere dag buiten de deur een sapje aanschaf ben ik al gauw 150 euro (!!!) per maand kwijt aan slechts sap. Een tijd terug besloot ik daarom een sapcentrifuge aan te schaffen zodat ik deze niet meer buiten de deur hoef aan te schaffen. Bijna alle groentes en fruitsoorten kun je hier in gooien en ik merk dat als ik iets over heb (denk aan wat appels, wortels et cetera!) ik dit hier heel gemakkelijk in gooi. Buiten de deur koop ik geen sapjes meer en ook gooi ik niets meer weg! Het is een investering, maar op den duur bespaart het je heel veel geld.

7. Vraag om restjes
Eens in de twee weken breng ik een weekend bij mijn ouders door. Ik probeer altijd wat overgebleven eten mee te nemen (en soms is mijn moeder zelfs zo lief dat ze een aparte portie lasagne, mijn lievelingseten, voor mij maakt). Zo hoef ik over een paar maaltijden niet meer na te denken en bespaar ik ook meteen wat geld. Als jij familie of vrienden bezoekt en ziet dat ze eten weg gooien, wees dan even een echte student en vraag om een doggybag. #noshame

8. Over bloemen
Ik vind het heel leuk om een vaasje gevuld met bloemen op mijn kamer te hebben maar bloemen zijn gewoon heel duur. Daarom koop ik tegenwoordig geen verse rozen meer maar heb ik besloten droogbloemen te kopen: gipskruid is hier een mooi voorbeeld van. Zo heb je toch iets gezelligs in je vaasje staan maar hoef je niet iedere week opnieuw een paar euro uit te geven aan rozen..

9. Maak beautyproducten op
Ik kan echt onwijs genieten van een nieuwe bodylotion, een fijn geurtje of een mooi nagellakje. Vroeger gaf ik hier best veel aan uit, met als gevolg dat ik lades vol had met (vaak onaangebroken) spullen. Zonde! Om dit te voorkomen kun je je voornemen dat je eerst spullen opmaakt voordat je iets nieuws aanschaft.

10. Denk bij alles wat je koopt na
Dit lijkt een heel nutteloze tip maar mij helpt het heel erg om bij alle aankopen die ik doe goed na te denken. Heb ik dat notitieboekje echt nodig? Kan ik dat kopje thee later ook thuis zetten? Heb ik niet al dagcreme?

En nu wat tips om geld te verdienen, in plaats van besparen..

1. Help de wetenschap
Op universiteiten (ik weet niet of dit ook het geval is voor het HBO en MBO) zoeken ze altijd wel mensen die enquetes kunnen invullen en testjes willen uitvoeren. Meestal levert dit niet zo veel op maar als je goed om je heen kijkt zul je zien dat er best een groot aanbod is: wellicht vind jij iets waar je je tijd aan wil besteden. Zo heb ik eens gehoord van iemand die meedeed aan een onderzoek naar wat voor effect yoga op het lichaam heeft: betaalde yoga, that’s the dream.

2. Duik je kast in
Misschien kom je items tegen die je zelf niet meer zo tof vindt, maar waar je anderen blij mee kunt maken. Depop is hier een handige app voor.

3. Zoek een thuiswerk-baantje
Werk met een studie combineren kan best stressvol zijn: roosters veranderen en je moet ook nog heel veel tijd aan andere dingen besteden. Flexibele thuiswerkbaantjes kunnen de oplossing zijn. Wat ik doe: 

- transcriberen. Transcriberen is het uittypen van gesproken interviews. Over het algemeen verdient dit vrij goed, wel is het werk wat je zelf moet inplannen en dat kan best lastig zijn. 

- bloggen. Hiermee verdien ik af en toe wel eens wat, maar voor mij is het niet de hoofdprijs en ook mijn huur kan ik er niet van betalen. Bovendien is dat niet het belangrijkste voor mij: ik blog voor mijn plezier! Wil jij je blog echter wel omzetten in een succesvolle ‘business’ is dit best mogelijk, mits je veel doorzettingsvermogen, inspiratie en tijd hebt.

4. Verhuur je spullen
Ik heb dit zelf nog nooit gedaan maar ik hoor hier wel af en toe positieve dingen over. Er bestaan websites waar je voor een bepaald bedrag jouw spullen voor een dag kunt verhuren: denk aan camera’s, tenten, auto’s, et cetera. www.rentsy.nl is een website waar ik het meeste over heb gehoord.

5. Maak dingen die je kunt verkopen
Teken je graag, ben je handig met Photoshop, ben je goed in het maken van foto’s? Open een Etsy-shop en verkoop je creaties! In het begin duurt het even om dit op te zetten maar als je het leuk vindt en er goed in bent zul je in de toekomst vast wat meer omzet genereren.

———

Geld is een vervelend iets, behalve als je het hebt. Ik hoop dat deze tips je een beetje zullen helpen. Een fijne dag en tot snel.

liefs, sjoukje

4 opmerkingen

 1. Hele fijne tips! Ik heb depop even gedownload, even kijken wat ik ermee kan! Thanks voor de tips!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Really loving these cozy images and what great advice for students!

  Rae | Love from Berlin

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hele handige tips dit! :) Ik woon nu ruim een jaar op mezelf en ik merk nog steeds dat ik veel zorgvuldiger met spullen om ga, en inderdaad ook met beauty/bad producten; eerst alles (bijna) op maken en dan pas iets nieuws kopen. Ook ben ik de aanbiedingen heel erg gaan waarderen :)

  BeantwoordenVerwijderen