Boeken die ik nog wil lezen

Lezen is een van mijn grootste hobby’s, ik vind het heerlijk om me ’s avonds terug te trekken met een kop thee en een goed boek. De laatste tijd probeer ik meer tijd vrij te maken voor boeken en ik heb altijd het gevoel dat hoe meer ik lees, hoe meer titels ik kan toevoegen aan mijn to-read lijstje. (of dat een goed of een slecht ding is voor mijn portemonnee + tijdschema laat ik maar even achterwege). Het leek mij leuk dit lijstje met jullie te delen, zodat ik over een tijd terug kan blikken en kan zien welke boeken ik nu daadwerkelijk heb gelezen, en welke boeken ik kan toevoegen aan de immense lijst van titels die me leuk leken maar op de een of andere manier toch nooit in mijn boekenkast belandden.


The Circle, Dave Eggers 
"When Mae Holland is hired to work for the Circle, the world’s most powerful internet company, she feels she’s been given the opportunity of a lifetime. The Circle, run out of a sprawling California campus, links users’ personal emails, social media, banking, and purchasing with their universal operating system, resulting in one online identity and a new age of civility and transparency. As Mae tours the open-plan office spaces, the towering glass dining facilities, the cozy dorms for those who spend nights at work, she is thrilled with the company’s modernity and activity. There are parties that last through the night, there are famous musicians playing on the lawn, there are athletic activities and clubs and brunches, and even an aquarium of rare fish retrieved from the Marianas Trench by the CEO. Mae can’t believe her luck, her great fortune to work for the most influential company in America--even as life beyond the campus grows distant, even as a strange encounter with a colleague leaves her shaken, even as her role at the Circle becomes increasingly public. What begins as the captivating story of one woman’s ambition and idealism soon becomes a heart-racing novel of suspense, raising questions about memory, history, privacy, democracy, and the limits of human knowledge."
Dit boek lijkt me enorm tof omdat de beschrijving alleen al me heel erg nieuwsgierig maakt. Dit gebeurt niet vaak (en al helemaal niet bij boeken die geen thrillers zijn, een genre wat ik vroeger onwijs veel las). Ook verbaas ik me telkens opnieuw over hoe technologie onze maatschappij verandert en hoewel ik een beetje bang ben om er over na te denken lijkt het me ook interessant om hier meer over te lezen (ondanks dat het fictie is), zodat ik er meer over ga nadenken. 

Fun fact, dit boek ligt al een jaar of zo op mijn nachtkastje maar een tijd terug viel het in bad, juist op het moment waarop ik wilde beginnen met lezen. Oeps.


The Bees, Laline Paull
"Born into the lowest class of her society, Flora 717 is a sanitation bee, only fit to clean her orchard hive. Living to accept, obey and serve, she is prepared to sacrifice everything for her beloved holy mother, the Queen. Yet Flora has talents that are not typical of her kin. And while mutant bees are usually instantly destroyed, Flora is reassigned to feed the newborns, before becoming a forager, collecting pollen on the wing. Then she finds her way into the Queen's inner sanctum, where she discovers secrets both sublime and ominous. Enemies roam everywhere, from the fearsome fertility police to the high priestesses who jealously guard the Hive Mind. But Flora cannot help but break the most sacred law of all, and her instinct to serve is overshadowed by a desire, as overwhelming as it is forbidden..."
Dit boek kwam ik heel lang geleden tegen op Instagram, en mijn interesse werd gewekt door de mooie cover (jups, oeps, ik ben hier gevoelig voor) en ook door het verhaal: ik heb nog nooit een boek gelezen, geschreven vanuit een niet-menselijk perspectief. 

Seeing, José Saramago 
"On election day in the capital, it is raining so hard that no one has bothered to come out to vote. The politicians are growing jittery. Should they reschedule the elections for another day? Around three o’clock, the rain finally stops. Promptly at four, voters rush to the polling stations, as if they had been ordered to appear.But when the ballots are counted, more than 70 percent are blank. The citizens are rebellious. A state of emergency is declared. But are the authorities acting too precipitously? Or even blindly? The word evokes terrible memories of the plague of blindness that hit the city four years before, and of the one woman who kept her sight. Could she be behind the blank ballots? A police superintendent is put on the case.What begins as a satire on governments and the sometimes dubious efficacy of the democratic system turns into something far more sinister. A singular novel from the author of Blindness."
Het boek ‘Blindness’, ook geschreven door José Saramago, las ik een hele tijd terug. Ik vond dat een heel erg tof boek, geschreven op een manier die ik nooit eerder tegenkwam heel apart. Als je een boek zoekt wat je aan het denken zal zetten, is dit de juiste keuze. Blindness is een boek over een stad waar door een soort ziekte steeds grotere delen van de bevolking blind worden, het boek beschrijft wat dit met de samenleving doet. ‘Seeing’ is het vervolg op dit boek en hoewel de omschrijving me niet echt pakt (heel slecht en niet-academisch van mij, maar ik ben niet echt onwijs geïnteresseerd in politiek) wil ik het toch ooit nog eens lezen.


One Hundred Years of Solitude, Gabriel García Marquez
"The novel tells the story of the rise and fall of the mythical town of Macondo through the history of the family. It is a rich and brilliant chronicle of life and death, and the tragicomedy of humankind. In the noble, ridiculous, beautiful, and tawdry story of the family, one sees all of humanity, just as in the history, myths, growth, and decay of Macondo, one sees all of Latin America.
Love and lust, war and revolution, riches and poverty, youth and senility -- the variety of life, the endlessness of death, the search for peace and truth -- these universal themes dominate the novel. Whether he is describing an affair of passion or the voracity of capitalism and the corruption of government, Gabriel Garcia Marquez always writes with the simplicity, ease, and purity that are the mark of a master."
(veel beter bekend als ‘Honderd jaar eenzaamheid’ in het Nederlands, maar ik wil dit boek, net als alle andere boeken, in het Engels lezen.)

Dit boek is een van mijn vaders favorieten. Mijn vader leest, net als ik, veel en graag, en ik heb het gevoel dat onze favorieten vaak overeen komen. Het feit dat mijn vader mij dit boek al een keer of 4 heeft aangeraden wil ook iets zeggen, denk ik. Ik lees normaal gesproken nooit ‘dit soort’ boeken maar ik wil het graag proberen, juist om een ander genre te ontdekken.

Wat meer klassiekers
Ik had graag (Engelse) literatuur gestudeerd, maar één van mijn angsten was wat de gedwongenheid en ‘must’ van het lezen met mij zouden doen: ik lees graag, maar is dat ook nog zo als ik ieder woord, iedere letter, ieder vraagtekentje moet analyseren? Ik weet het niet. Desalniettemin wil ik mijn literaire kennis een beetje uitbreiden en als ik dit niet aan de universiteit doe, moet ik het maar zelf doen! Wat boeken die op mijn lijstje staan..

- Sense & Sensibility, Jane Austen
- 1984, George Orwell
- The Old Man and the Sea, Ernest Hemingway
- The Great Gatsby, Scott F. Fitzgerald
- War & Peace, Leo Tolstoy (of: Family Happiness, als de 1400 pagina’s toch iets te veel blijken)

Voor nu is dit het einde van mijn to-read lijstje, ik moet mijn doelen immers realistisch houden.. hoewel het niet zo voelt is het al bijna het einde van 2015 - minder dan anderhalve maand heb ik voor 8 boeken. Lukken gaat het niet maar ik ben in ieder geval benieuwd hoe veel titels ik straks kan wegstrepen.


De bril
Mocht je me ooit tegenkomen in een koffietentje, blazend in een theekopje, is dit waarschijnlijk wat je zult zien: een blond meisje met vlechtjes, een rokje aan, een boek, een stukje taart en een bril. Jup, ik ben een trotste brildrager! Ik vind het zo leuk om mijn brillencollectie uit te breiden (collectie klinkt heel imponerend, stiekem heb ik er maar 2 hoor!) en laatst heeft Polette me hiermee geholpen. Mocht je nooit van Polette gehoord hebben: het is een website waar je voor zeer voordelige prijzen toffe design-brillen kunt bestellen. Ik ben groot fan van het concept: ik vind opticiens over het algemeen maar duur en switch graag van bril. Als je niet zo’n groot budget hebt en toch een aparte bril wilt, is dit de plek waar je moet zijn. Klik hier om naar de website van Polette te gaan. 

De bril waar ik voor ging vind ik persoonlijk erg mooi: het is een bril met een donkerrood montuur, een zilverkleurige brug over de neus en zilverkleurige pootjes. De zilverkleurige stukjes zijn versierd met mooie ornamenten en die geven de bril een zeer chique uitstraling, en waar je zou denken dat omdat de prijzen zo laag zijn de bril er goedkoop uit zal zien is dit absoluut niet het geval. Ik ben heel blij met mijn montuur en sinds ik hem heb (wat stiekem best al een hele tijd is, ik ben niet echt goed bezig blogger-wise de laatste tijd) heb ik hem iedere dag gedragen. Je zou denken dat de kans op een miskoop groot is omdat je de bril niet daadwerkelijk kunt passen maar dit is mij nog niet gebeurd! Dit is de tweede bril waar Polette mij, vrijgevig als ze zijn, blij mee heeft gemaakt, en ook de tweede bril die perfect past.

________________________

Wat een multifunctionaliteit in een blogpost: 8 boeken en een nieuwe bril! Dat mag ook wel, na een afwezigheid van meer dan een week.. ik kan niets anders zeggen dan dat ik het gewoon heel druk heb. Bedankt voor het lezen, hopelijk tot snel(ler)! 

liefs, sjoukje

5 opmerkingen

 1. Ahh, lieve Sjoukje! Deze post maakt me heel happy! Fijn om te lezen en weer wat leesvoer om toe te voegen aan mijn lijstje. :) En dat portemonnee probleem ken ik.. hihi.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke post! Het is soms zo fijn om je even helemaal te verdiepen in een heerlijk boek.

  Liefs, Elbrich

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jaa, ik ben ook helemaal dol op lezen! Die bril staat je heel erg mooi! Lees je alleen maar engelse boeken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Meestal wel! Ik kom dan altijd nieuwe woorden tegen, zo kan ik mijn Engels blijven verbeteren. :-)

   Verwijderen