'Social Media Isn't Real Life!'

Ik denk dat we Essena O’Neills verhaal nu allemaal wel gehoord hebben: over hoe ze haar sociale profielen, allemaal gevuld met gesponsorde posts en afbeeldingen die haar echte leven niet representeerden, verwijderde - over hoe ze denkt dat ‘sociale media niet het echte leven zijn’. Ondanks dat ze niet méér gelijk kon hebben: sociale media, inclusief Instagram, zijn absoluut geen ‘real life’, denk ik dat deze actie meer over haar zegt dan over sociale media in het algemeen. Ik lijk de enige te zijn die denkt dat sociale media helemaal zo slecht nog niet zijn: natuurlijk, (foto)-reclame en gesponsorde posts zijn ‘echte’ dingen. Maar zijn ze dat niet altijd geweest in onze moderne samenleving? Wij zijn degenen die foto’s plaatsen, wij zijn degenen die kiezen of ze ons echte leven representeren, ja of nee. Ik vind sociale media goed: iedereen heeft een kans zijn/haar mening te laten horen, we kunnen elkaar allemaal inspireren. Scrollen door Instagram, waar altijd mooie foto's op verschijnen,  inspireert me eindeloos om te creëren. Ik vind sociale media niet slecht, ondanks dat ze niet echt zijn. Misschien is dat omdat ik nooit met bedrijven werk die ik niet oprecht tof en inspirerend vind, omdat ik ook foto’s en updates plaats van slechte dagen, en omdat ik niet verslaafd ben aan mijn telefoon/laptop/sociale media in het algemeen op wat voor manier dan ook: ik weet het niet. Maar ik geloof niet in deze sociale media-revolutie, ik vind dat we allemaal dankbaar moeten zijn voor de kansen en mogelijkheden die leven in een modern tijdperk ons geeft: en ik denk dat we sociale media niet de schuld moeten geven van het feit dat het het echte leven niet representeert: hebben media ooit het echte leven weergegeven? Wij zijn degenen die foto’s plaatsen. In plaats van een succesvol Instagram-profiel te verwijderen om vervolgens een website te creëren waarop dit meisje vraagt om geld, had dat meisje ook de keuze kunnen maken om meer oprechte foto’s te plaatsen. Om samenwerkingen met bedrijven waar ze niet in gelooft stop te zetten. Misschien was de druk te veel, misschien was het een marketingstrategie om een revolutie te starten en zo meer geld te verdienen. Ik heb geen idee, ik weet alleen dat ik het vervelend vind hoe deze actie het internet op zijn kop heeft gezet. Hoe jongens en meisjes nu foto’s verwijderen, en foto’s plaatsen met titels als ‘mijn foto’s representeren niet mijn echte leven!’ - natuurlijk niet! Maar is dat niet logisch? Hoe kunnen foto’s die we nemen en bewerken, teksten die we schrijven en selectief op het internet plaatsen, ooit een echte situatie representeren?


Ik vind dat we allemaal naar de goede kant van sociale media moeten kijken: naar hoe we allemaal anderen kunnen inspireren, naar hoe we allemaal onze mening kunnen geven, naar hoe mooie vriendschappen kunnen ontstaan uit online contact. Ja, sociale media representeren niet het echte leven. Wat we in gedachten moeten houden is dat het echte leven het echte leven is, sociale media zouden slechts een verlengstuk daarvan moeten zijn.

tot snel, liefs sjoukje

2 opmerkingen

  1. Je hebt honderd procent gelijk ! alles wat ik over deze situatie denk heb je perfect verwoord.
    x
    bisouspriscilla

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Héél mooi geschreven, Sjoukje! Ik ben het er helemaal mee eens. Wat heerlijk optimistisch. :) Liefs!

    BeantwoordenVerwijderen