Hoe je een blogger's block verslaat

Ik denk dat iedereen die een eigen plekje op het internet heeft dit wel herkent: als je geen tijd hebt barst je van de ideeën, als je wel tijd hebt zit je maar wat naar je computerscherm te staren en liggen je vingers op je toetsenbord als levenloze worstjes.

Een lange (héél lange) tijd heb ik ditzelfde probleem gehad - schrijven lukte niet, foto’s maken had ik niet zo veel zin in en mijn blog liet ik maar voor wat het was, op een kort artikeltje per week na. Laatst had ik echter een dag waarop mijn ‘bleh’-blog-stemming omsloeg. Mocht je in dezelfde situatie verkeren als ik een tijd geleden, neem deze tips door en misschien voel je je over een tijdje wel weer geïnspireerd om ieder vrij momentje aan artikeltjes te werken. Want zo voel ik mij nu!


Spreek af met andere bloggers
Dit heeft mij persoonlijk doen inzien dat het ook ánders kan. Een tijd terug sprak ik af met Laura (www.lauresque.com). We hadden het uiteraard over onze blogs en ik moest eerlijk toegeven dat het mij de laatste tijd niet zo lukte, ik had er niet zo’n zin in, en ik wilde het ook niet echt als ‘hoofd-iets’ doen. Laura vertelde mij dat het voor haar compleet anders was - ze is zo gemotiveerd (en zo getalenteerd ook) en dat zie je terug in hoe ze praat over het ding wat 'bloggen' heet. Toen ik naar huis fietste voelde ik me een beetje slecht, ik wilde dat óók, weer zo gemotiveerd zijn voor mijn passie. En toen draaide ik de knop om en realiseerde ik me, ik kán dat ook! Ik heb een blog, ik heb lieve lezeressen en volgers, het enige wat moest veranderen was mijn motivatie en het aantal uren wat ik in mijn blog steek.
-> Wat ik wil zeggen is dat als je met andere, gemotiveerde mensen afspreekt, misschien zelfs alleen maar e-mailcontact of zo hebt als er geen blogvrienden bij je in de buurt wonen, je zelf ook gemotiveerd en geïnspireerd zult zijn om méér en beter te doen.

Houd een lijst met ideeën bij
Dit zal je niet meteen helpen, maar op de lange duur wel. Als je altijd een boekje bij je hebt kun je ook meteen ideeën die bij je opkomen opschrijven. Ik heb een lange lijst met blogposts die ik ooit nog eens wil schrijven, en als ik even niets weet kijk ik in mijn opschrijfboekje.

Schrijf voor jezelf
Soms is het verleidelijk om naar statistieken te kijken - welke artikeltjes worden veel gelezen, welke vindt niemand heel interessant? - maar het is erg belangrijk om dit níét te doen. Schrijf voor jezelf, en als je dit doet zul je zien dat het veel gemakkelijker is om woorden te vinden. 

Ga naar buiten
Zelfs als er geen bloggers of vrienden om door geïnspireerd te worden in de buurt zijn kun je naar buiten gaan. Ga naar het fijnste koffiewinkeltje bij jou in de buurt en bestel je favoriete drankje, plof neer met een boek en vergeet je inspiratieloosheid. Wanneer ik dit doe merk ik dat ik vaak wél geïnspireerd ben om te schrijven omdat er - juist omdat je het laat gaan - heel veel ideeën opbloeien. - Je hoeft niet eens naar een koffiewinkeltje te gaan, trouwens, een fijne wandeling werkt ook.

Lees andere blogs
Hoewel je hiermee moet uitkijken (je wilt ideeën namelijk niet klakkeloos overnemen) kan het soms helpen om posts van anderen te lezen. 

Maak eerst foto’s, schrijf later
Je zult misschien denken - maar waar moet ik dan foto’s van maken? - maar vaak leidt het maken van mooie foto’s tot het ontstaan van blogideeën. Ik heb dit vaker gehad - ik ging op pad met mijn camera, nam wat toffe zonsondergangsfoto’s o.i.d. en bedacht me dat deze perfect zouden zijn voor bij een post over ontspanning. Hah, daar is je idee. 

Zoek je oudere posts op
Als ik mijn eerste blogposts op zoek word ik altijd een beetje chagrijnig - er zitten nog wel wat spel- en grammaticafoutjes in en het liefst zou ik al mijn posts nagaan om deze te corrigeren. Maar hier heb ik - niemand! - tijd voor. Het inspireert me echter wel altijd om nog beter na te denken over woordkeuzes in het heden en de toekomst, en dit helpt weer bij het schrijven van fijne zinnen. - En oh! Misschien vind je nog wel series die je ooit bent begonnen en nooit hebt afgemaakt. Voorbeelden op lemontierres: ‘what made me happy’ (hoewel ik hiermee door wil gaan) en ‘wallpaper wednesday’ (dit geef ik maar op) (oeps).

Schrijf ergens anders
En dan bedoel ik niet op een andere plek (hoewel dat ook kan helpen) maar op en via een ander medium. Pak een oud notitieboek en een pen en probeer je blogpost eens met de hand uit te schrijven - ja, met de hand. Vaak schrijf je dan op een andere manier omdat dit niet zo snel gaat als met de computer.

Neem een cursus
Ik heb dit nog nooit gedaan maar ik wil het al een lange tijd - een schrijfcursus nemen. Dit maakt je techniek beter en ik denk dat opdrachten die je krijgt je ook zullen inspireren om meer (en andere dingen) te schrijven.

Creëer heel.iets.anders
Ik denk dat je voor een writer’s/blogger’s block komt te staan als je altijd hetzelfde doet. Kom uit de sleur en doe iets héél anders - hééél anders. Schrijf een sprookje, een krantenartikel, een verhaal, een gedicht, ik weet het niet - doe iets wat je nooit eerder deed. Het is superleuk om dit te doen, je komt voor problemen die je nooit eerder tegen kwam te staan (want hoe schrijf je in hemelsnaam een spróókje?) en zult deze op allerlei creatieve manieren oplossen. Dit inspireert je ook om blogposts anders te schrijven en blogproblemen anders op te lossen. Hah!

—————

Een hele lap tekst is het geworden, maar ik hoop dat het een behulpzame lange lap tekst is. Mocht je nog tips hebben voor andere fellow bloggers, laat ze achter in de reacties. 




Wat doe jij als schrijven even niet lukt?
liefs, sjoukje

1 opmerking

  1. Wel, ik ga er zo snel mogelijk werk van maken! Ik blog nog niet zo super lang en ik doe het echt wel heel erg graag, maar soms weet ik gewoon echt niet waarover ik moet schrijven. Soms heb ik wel ideeën, maar durf ik er niet over schrijven omdat ik bang ben voor reacties uit mijn directe omgeving. Een stomme rede, maar ze zit nog wel regelmatig in mijn hoofd. Dankjewel voor de tips, morgen maar eens een dorpswandelingetje maken :)

    BeantwoordenVerwijderen