Wat ik me realiseerde nadat ik een juicer kocht

De documentaire Fat, Sick & Nearly Dead was de druppel die de met wortelsap gevulde emmer deed overlopen. Al maanden lang wilde ik een sapcentrifuge en toen ik zag hoe het 'juicen' heel veel levens positief beïnvloedde (ik ben best gemakkelijk over te halen, zien we maar weer) stapte ik op de fiets. Een uur later (ik ben ook best slecht in kiezen) stond ik buiten, met een verse sapcentrifuge onder mijn arm. Ik heb hem nu een paar maanden - hierbij mijn ervaringen.


Je hebt veel fruit en groente nodig
Je hebt best veel fruit/groente nodig om een fatsoenlijk sapje te maken. Voor ongeveer een halve liter sap gebruikte ik 6 sinaasappels, 3 wortels en 3 appels. Hoewel het nog steeds frustrerend is dat hippe juicebars gemakkelijk 5 euro vragen voor een uitgeperste wortel, snap ik het nu íéts beter.

Schoonmaken
Als je het schoonmaken van een blender veel werk vindt, koop dan geen sapcentrifuge. Serieus, begin er niet aan. Mijn sapcentrifuge bestaat uit 5 onderdelen die allemaal heel zorgvuldig schoon gemaakt moeten worden - en laten staan kun je het niet, want dan koekt de pulp aan. (en dat is een reden waarom ik geen foto van mijn sapcentrifuge heb toegevoegd: de eerst-doorzichtige plastic kap schijnt nu heel mooi oranje)

Het is wel heel handig
In de supermarkt word ik vaak overenthousiast - wanneer sinaasappelen weer eens in de bonus zijn raak in in een soort van trance, gooi ik mijn mandje vol en sjouw ik mijn 6 kilo sinaasappelen naar mijn kamertje - om me vervolgens te realiseren dat ik deze nóóit op ga krijgen voordat ze beschimmeld in mijn fruitmand liggen. Voor dit soort momenten van verstandsverbijstering is mijn sapcentrifuge echt een verademing - je pleurt alle overgebleven groente- en fruitsoorten in het apparaat en er komt een sapje uit wat (meestal) best te drinken valt. 

Over-enthousiasme in het begin
De dag waarop ik mijn juicer aanschafte was ook de dag waarop ik voor het eerst in mijn leven grote porties gember en boerenkool in huis haalde. Geïnspireerd door de vele Tumblr-plaatjes ging ik a la Beyoncé en andere kale-gurus aan de slag, om er vervolgens achter te komen dat je 1. uit een zak boerenkool van 300 gram misschien 3 druppels groen sap krijgt?, en 2. ik allergisch ben voor gember. Hah, weer iets nieuws geleerd. Tegenwoordig houd ik het op appelsap, sinaasappelsap en wortelsap, en als ik in een avontuurlijke bui ben voeg ik er eens een limoen- of komkommer aan toe. 


En na dat overenthousiasme komt onder-enthousiasme
Ik kan niet zeggen dat ik spijt heb van mijn aankoop - absoluut niet, ik ben er juist heel blij mee! - maar ik gebruik mijn juicer ongeveer 2 keer per week. Ik zet hem niet aan voor één glaasje, als ik een sapje maak maak ik meteen een liter en drink ik dat ook bij het ontbijt de dag erna, bijvoorbeeld. 

Een juicefast is niets voor mij
Hoewel ik het nog stééds een keer wil proberen (want: waarom niet! oké ik kan me best wat redenen bedenken) is een fruitsapje absoluut niet zo vullend als een fatsoenlijke maaltijd. Ik zou best mijn lichaam eens willen reinigen door een paar daagjes alleen sap te drinken, maar ik denk dat ik veel honger zal hebben. Ik dacht op de één of andere manier dat zelfgemaakte sapjes dikker zouden zijn, of zo.

---

Zoals ik al zei - spijt van mijn aankoop heb ik niet. Ik vind het zo heerlijk om vers appelsap te drinken bij het ontbijt, en wortelsap is ook iets waar ik onverwacht heel veel van hou. Toen ik mijn sapcentrifuge aanschafte had ik echter verwacht iedere ochtend fanatiek sapjes te gaan maken, maar dat blijkt gewoon te duur en te tijdrovend te zijn. Het is echter wel gewoon een heerlijk apparaat om in huis te hebben.

liefs, sjoukje

3 opmerkingen

 1. Leuk om je ervaringen zo eerlijk te lezen, het lijkt mij inderdaad ook ontzettend duur. Maar wel heel erg tof, ik houd het bij mijn blender <3

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn om je eerlijke ervaringen te lezen! Ik denk dat al die sapjes niet echt iets voor mij zijn eigenlijk, maar ik ben wel benieuwd naar die wortelsap, hihi. Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Great post. x

  www.themakeupaficionado.com
  http://www.themakeupaficionado.com/2015/11/innoxa-lift-and-firm-primer.html

  BeantwoordenVerwijderen