11-01-2018

Aan de warrigedromendonateur

Ik denk dat het hoog tijd is om een hartig woordje te spreken met de gelatinekwab in mijn hoofd die me rust zou moeten geven maar in plaats daarvan slechts warrige dromen doneert. Het is momenteel twintig over elf 's middags, donderdag, en mijn vrije dag (of, lees, één van mijn vele vrije dagen). Ik ben even naar mijn ouders afgereisd om daar zonder schuldgevoel Netflix te kijken, en goede doch blijkbaar ineffectieve koffie te drinken. Een paar minuten geleden schrok ik weer eens op uit een vreemde dutjesdroom en het leek me tijd om dit fenomeen aan de kaak te stellen. Hoewel mijn publiek slechts bestaat uit wat willekeurige passanten en waarschijnlijk volgers van mijn evenwel warrige fotofeed op Instagram hoop ik dat jij, wormerige slijmzooi in mijn hoofd, ook luistert en je wat dit betreft eindelijk eens rustig houdt. 

Zie, het overkomt mij meer dan eens dat ik zweterig wakker schrik uit een fantasiewereld die haar ware aard pas enkele seconden later aan mij onthult. Vaak is het ook zo dat minstens één been of arm op dit moment nog slaapt, alsof zij de doelboodschap wel had doorgekregen en nog even geniet van de rust die de rest van mijn lichaam blijkbaar niet gegund is. Vaak hebben mijn dromen iets van doen met mensen die niets meer met mijn leven te maken hebben maar blijkbaar wel nog in mijn hoofd ronddwalen, af en toe komen er medetreinreizigers langs en meestal herken ik de hoofdrolspelers niet eens. Soms heb ik enge ziektes, en laatst bereikte ik ook het burgerlijke toppunt van een blijkbaar verhuld verlangen naar de IKEA omdat de eerder genoemde kwab niets spannenders kon bedenken dan het op zoek gaan naar kaarsen in deze winkel. Je zult je wel afvragen waarom ik hier meer woorden aan verspil dan de gebruikelijke 'goh, wat een rare droom', maar het verschijnsel 'dromen', beter gezegd, me bewust zijn van dromen die ik had, is nieuw voor mij. Tot een paar maanden geleden waren de paar uur slaap die ik per nacht genoot en de eventuele dutjes tussendoor voor mij niets dan een zwart gat waar ik intens van hield en dan na enkele uren of minuten weer dankbaar uitklom. Nu is mijn tijdelijke absentie van deze aardbol een slagveld van vergeten beelden die blijkbaar toch nog in een laatje verstopt zaten, hoofden die ik imaginair af had gehakt maar ook nog ergens rondrollen, of winkelconcerns waar ik eigenlijk alleen naartoe ga voor de vegetarische gehaktballetjes die stiekem niet eens lekker zijn. De wallen onder mijn ogen reiken tot Mars in plaats van het gebruikelijke Tokio en ik ben er klaar mee.

Ik ben niet geïnteresseerd in de betekenis van mijn dromen. Hoewel Freud's ideeën interessant zijn en ik me best wel eens zou willen begeven in de tijdrovende wereld van de psychoanalyse is het dus tijdrovend, duur, en lijkt het me bijzonder confronterend om er achter te komen dat die ene keer dat mijn bolletje ijs van haar hoorntje viel toen ik vier was ervoor zorgt dat ik nu bepaalde problemen heb. Mijn leven is prima en zolang onwetendheid mogelijk is huppel ik rustig verder. 

Wél wil ik mijn tijd van zwarte leegte terug. Hoofd, als je luistert - ook al typ je dit en is dit een heel vreemd stukje waarin een dergelijke psychoanalyticus vast wel wat symptomen van schizofrenie zou kunnen ontdekken - je hoeft niet meer je best te doen om iedere dag een absurdistisch filmscript te produceren. Het wordt niet gewaardeerd en we zullen allebei heel wat meer rust ervaren als we opnieuw kunnen vervallen in ons gedeelde niets. 

6 opmerkingen:

 1. De wens naar een mooie wisselwerking tussen nachtelijke de verfilmingen van absurdistische scripten door je gelatinekwab en een zwarte leegte? Of de becoming van een warrige dromen auteur?
  Hoe dan ook mooi Sjoukje, ik wil meer.

  Liefs,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarschijnlijk de becoming van een warrigedromenauteur, tevens de naam van mijn autobiografie

   Verwijderen
 2. Ben echt verliefd op jouw schrijfstijl. Ga zo door, ik geniet er erg van.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lots of words for me to sound out in here!! I'm glad to see you are going to focus on your dutch blog now rather than english (came here from that blog post). This will be a great excuse to keep practicing my Dutch, I very much enjoy your writing and I'm glad I'll have something to read besides makeup reviews! I used to follow beauty gloss when mascha was still posting and sometimes read vera camilla but I have other interests, too!! LOL. I couldn't make out one part of this post but I'm going to go back in a read it again to see if I can figure it out! Thought I'd drop a comment while I'm at the bottom of the page though, hihi. Good luck with your writing journey Sjoukje!! <3

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you for your kind words, I can imagine this text would be a bit harder to find out than the makeup reviews I did when I was 16 - but hopefully this gives some more inspiration. I hope you're doing well on the other side of this planet and if you need some help translating, you can always send me an email!

   Verwijderen