24-08-2018

Waarom ik geen klootzak ben

Dit is mijn reactie op dit artikel, verschenen op De Correspondent op 24 augustus 2018, geschreven door Arjen van Veelen.

Ik eet geen vlees, want kauwen op een homp spieren en vet waar eerder beweging in zat vind ik vies. Ik gebruik plastic, want een groot gedeelte van de troep die ik aanschaf in de supermarkt is erin verpakt. Ik koop zo veel mogelijk tweedehands, maar soms ga ik wel eens naar de H&M of Monki of een ander groot bedrijf waar mijn kleding vast en zeker geproduceerd werd door ofwel kinderhanden, ofwel vrouwen die een heel veel verdrietiger leven hebben dan ik. Ik vloog deze vakantie terug vanuit Frankrijk terwijl ik ook de trein had kunnen nemen, maar dit scheelde veel geld en ik ben een arme student - denk ik dan zo - in ieder geval een student die op haar centen moet letten. Voel ik me er slecht over? Soms, ja, als ik weer eens Cowspiracy opzoek en bekijk met tranen in mijn ogen op het moment dat er een kip, of gans, of wat het ook moge zijn, geslacht wordt. Maakt dat mij een slecht mens? Een klootzak? Wellicht. Maar met een alles-of-niets-mentaliteit zijn we dat allemaal. We leven nu eenmaal in 2018 en in onze door kapitalisme gedreven samenleving is het haast onmogelijk om alles wat je bezit eco- en biologisch te laten zijn. We hebben allemaal íéts nodig en simpelweg niet alle ietsen worden ethisch geproduceerd. Zijn we dan allemaal klootzakken? Wederom, misschien, maar we kunnen er op dit moment niet zo veel aan veranderen. Moeten we dan maar accepteren dat we klootzakken zijn? - Nee, want als we dat doen vervallen we in onze klootzakheid, leven we ernaar, verdrinken we erin. De aarde kan slechts gered worden als er een mens of miljard sterft, misschien wel vijf miljard, in rook opgaat, maar dat gebeurt toch niet. We zijn te veel en te fout. Betekent dat dat we dat maar moeten accepteren, hopen vlees gaan eten omdat we toch niet goed zijn, alles wat slecht is op de wereld erger moeten maken omdat we niet honderd procent moralistisch kunnen zijn? Het is niet het een of het ander, we hoeven niet allemáál veganistisch te zijn en slechts water te drinken en linzen te eten. Als we allemaal accepteren dat we een klootzak zijn en doen waar we zin in hebben zijn we méér dan klootzakken, dan mogen we niet klagen als onze aarde over een jaar of tien in de fik vliegt en wij met haar meebranden. Als we ons ervan bewust zijn dat we misschien wat klootzakkerig zijn, maar het niet als excuus gebruiken voor impulsen die we blijkbaar toch niet willen of kunnen onderdrukken, stellen we ook geen voorbeeld dat niet meer in deze tijd past, er simpelweg tegenin gaat. Klimaatverandering vindt plaats door óns, de aarde gaat in een vrij rap tempo achteruit en we kunnen het als we ons allemaal bewust zijn van onze acties rustig verminderen. Allemaal opstandig gaan roepen dat we klootzakken zijn om ons te verantwoorden voor keuzes die we maken uit gemakzucht maakt je geen klootzak, maar simpelweg een enorme lul. 

2 opmerkingen:

  1. Ik ben het echt helemaal met je eens! Ik heb net het artikel gelezen en het is toch inderdaad niet als je een klootzak bent dat je dan gewoon mag verder doen met al die slechte dingen! Je kunt je klootzakheid tenminste nog een beetje proberen te verhinderen. En die kleine dingen maken wel uit, al is het maar een inieminiebeetje, dan heb je toch al een inieminiebeetje geholpen ipv alleen maar slechter te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. pure waarheid dit, ik vond dit mega fijn om te lezen (:

    BeantwoordenVerwijderen